Bardzo zdrowy kisiel truskawkowy na bazie kuzu.

15 czerwca 2016
Kategoria:
Komentarze: 0

DSCF2748

3 składniki: truskawki, stewia w płynie i korzeń kuzu zamiast mąki ziemniaczanej i pyszny, zdrowy deser gotowy. 

Na temat kuzu znajdziecie wiele informacji w internecie, ja pierwszy raz spotkałam się z tą dziwną nazwą kilka lat temu gdy przyszłam z moim synem, chorym wtedy na kaszel i katar, do lekarza medycyny chińskiej. Kuzu można kupić prawie w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub przez internet. Można tym zagęszczać sosy, zupy a także zrobić taki oto kisiel. W trakcie choroby najlepiej zjeść go oczywiście na ciepło, jednak jeśli traktujemy go jak deser w letni ciepły dzień chłodzimy go w lodówce.

Kuzu stosujemy dokładnie w ten sam sposób co mąkę ziemniaczaną, czyli rozpuszczamy skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie wlewamy do gotującej się zupy, sosu czy innego płynu. W trakcie przeziębienia warto do wrzątku wlać rozcieńczone kuzu a następnie sok z malin, trochę imbiru i szczyptę kurkumy. Taki ciepły kisiel wypijamy jak tylko trochę przestygnie, najlepiej 2-3 razy dziennie. Nie spożywamy wtedy nabiału, czekolady, bananów oraz surowych warzyw i owoców, gdyż te produkty są wychładzające i śluzo-twórcze i trudno będzie nam się pozbyć kataru w sposób naturalny. Zaleca się wtedy dietę lekkostrawną, ciepłą, czyli wszystko najlepiej gotowane, duszone. Idealnie sprawdza się kasza jaglana w towarzystwie duszonych warzyw, czy zupy na ich bazie, wszystko oczywiście przyprawione kurkumą o działaniu przeciwzapalnym.

Wracając do naszego deseru. Można użyć oczywiście innych owoców, ale ponieważ sezon na truskawki trwa, kisiel jest truskawkowy.

Składniki:

10-12 sporych truskawek, obranych z szypułek i umytych

0,5 szkl wody

stewia w płynie, lub inny "słodzik", ilość w zależności od słodyczy truskawek i tego jak słodki deser lubimy, u mnie 3 krople

2 płaskie łyżki kuzu + 1/2 kubeczka zimnej wody do rozpuszczenia skrobi

do dekoracji wedle uznania:

- truskawki

- liście mięty

- chipsy kokosowe

 

1. Truskawki zmiksuj na gładko razem z wodą i przełóż do garnuszka, dodaj stewie i zagotuj. 

2. Kuzu rozpuść w zimnej wodzie i gdy truskawki się zagotują wlej do garnuszka, cały czas mieszając poczekaj aż kisiel się zagotuje.

3. Rozdziel kisiel do pucharków lub szklaneczek. Gdy przestygnie włóż do lodówki a tuż przed podaniem udekoruj czym chcesz.

Ten kisiel jest idealną przekąską w szkole czy w pracy, wystarczy po ugotowaniu nalać go do małych słoiczków, żeby można go łatwo przewozić. Osobno pakuje do pojemniczka chipsy kokosowe aby nie nawilgły, do czasu, gdy deser będzie pałaszowany.

Smacznego !