DSCF2485

Zwyczajny burak odpowiednio podany może być bardzo wykwintny. Pieczony w skórce a nie gotowany ma doskonały smak.

Zbliżają się Święta Wielkanocne i na wielu stołach zagości burak w postaci ćwikły z chrzanem, tak przynajmniej jest zawsze w moim rodzinnym domu.

Świetnie pasuje do jajek na twardo i pasztetu mojej mamy, jednak jeśli na przykład spodziewacie się gości i chcielibyście coś zmienić na świątecznym stole trzymając się tradycji, proponuję podać buraka w nieco inny sposób. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie carpaccio zajmie kilka minut pod warunkiem, że wcześniej upieczecie buraki. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.

 

Składniki: dla 3-4 osób 

3 nieduże buraki (średnio 1 burak na jedną osobę)

15 dkg słonego sera dojrzewającego, może być feta, ale ta prawdziwa twarda, z mleka owczego, NIE TA Z KARTONIKA !

2 łyżki prażonych na suchej patelni pestek dyni

2 gałązki świeżego tymianku

otarta skórka z połowy cytryny, namawiam aby poszukać tych niewoskowanych

olej z pestek dyni tłoczony na zimno

pieprz 

kilka kropli octu balsamicznego

 

1. Buraki umyj, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz tak długo aż buraki będą miękkie ale o zwartej konsystencji, ja sprawdzam zawsze drewnianym patyczkiem. Gdy przestygną obierz je ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, około 2 mm. Ja posiłkuje się mandoliną do warzyw.

2. Ułóż plasterki na dużym płaskim talerzu lub półmisku tak by plasterki na siebie zachodziły. Ser pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem na talerzyku, możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połóż ser na buraki.

3. Weź gałązkę tymianku i przeciągnij kciukiem i palcem wskazującym w odwrotnym kierunku do kierunku wyrastania listków z gałązki, powinny łatwo oderwać się od gałązki. Posyp buraki tymiankiem, skórką z cytryny, pestkami dyni, pieprzem a na koniec skrop octem i olejem z pestek dyni.

Jeśli nie masz oleju z pestek dyni możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju lnianego czy rzepakowego (tłoczone na zimno) jednak ten z pestek dyni o lekko orzechowym smaku pasuje w tym zestawieniu wyjątkowo dobrze.

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image