Są pyszne i zdrowe ! Czego chcieć więcej ?
Fantastyczna alternatywa dla osób lubiących łakocie jednocześnie dbających o swoje zdrowie oraz tych na diecie bezglutenowej.
Nikogo już dziś nie dziwi ciasto z marchewki, dyni czy bananów, coraz częściej też sięgamy po mąki takie jak migdałowa, kokosowa, z kasztanów, z cieciorki i wiele innych nietypowych. Szczególnie osoby na diecie bezglutenowej znają temat i wiedzą, że dieta bezglutenowa jest coraz mniejszym ograniczeniem. Pieką chleby, ciasta, torty (np Ania Lewandowska dla swego męża 😉 ), robią naleśniki, kluski, pierogi, knedle itd.
Ja dzisiaj proponuję ciastka z....czarnej fasoli !
Jakkolwiek to nie brzmi, ciastka smakują wyśmienicie. Ich smak w ogóle nie jest fasolowy, za to wytrawnie czekoladowy z nutą wiśni lub śliwki do wyboru. Ja lubię mniej słodkie i w przepisie, który jest poniżej jest tylko 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego, ale nie krępujcie się dodać więcej.
Zatem do dzieła!
Składniki:
1 1/2 szklanki czarnej fasoli ugotowanej samodzielnie lub z puszki. Musi być ugotowana na naprawdę miękko.
2 łyżki oleju kokosowego
10 łyżek kakao, najlepiej surowego
1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego, lub wymieszane pół na pół
spora szczypta soli
2 jajka od szczęśliwej kury
łyżeczka esencji waniliowej
1/3 szklanki pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady
garść suszonych wiśni lub śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki, około 1 cm.
1. Nastaw piekarnik na 170ºC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj jajka, miód i esencję waniliową.
3. Fasolę, olej kokosowy, kakao i sól umieść w naczyniu do blendowania i dokładnie utrzyj na gładką masę.
4. Dołóż do masy jajka z miodem i dobrze wymieszaj.
5. Dodaj kawałki czekolady i wiśnie, wymieszaj łopatką lub łyżką, już nie blenderem !
6. Nakładaj łyżką placuszki, które rozpłaszcz łyżką na żądany kształt i grubość około 5-7 mm. Z góry posyp delikatnie kryształkami soli.
7. Piecz 15 minut, aż brzegi zaczną odstawać od papieru. Przechowuj w lodówce, jeśli coś zostanie 😛