DSCF2858

W ramach przepisów specjalnie dla dzieci mój kolejny pomysł. Może to być obiad lub kolacja.

Wszystko to co lubią dzieciaki, czyli mięciutkie i delikatne mięso kurczaka, słodkie mango i chrupiący groszek. W wersji dla dorosłych wystarczy doprawić chili i można zajadać.

Przygotowanie trwa kilkanaście minut. Zamiast świeżego groszku można kupić mrożony, a zamiast mango ananasa, też świetnie się sprawdzi. Przygotowania zaczynam od umycia ryżu i kiedy już stawiam go na ogniu mogę zająć się curry, gdy ryż się ugotuje curry będzie gotowe !

 

Składniki: 3-4 porcje

podwójny filet z piersi kurczaka pokrojony na niewielkie kawałki

mango obrane ze skórki i pokrojone na kawałki wielkości kawałków kurczaka

mała cebula pokrojona w kostkę

groszek cukrowy, około dwie garści

2 łyżeczki przyprawy curry

łyżka oleju roślinnego, u mnie ryżowy

250 ml mleka kokosowego

sól

sok z jednej limonki

chilli w wersji dla dorosłych 

ewentualnie świeża kolendra porwana na kawałki

 

1. W rondlu rozgrzej olej, dodaj curry, cebulę i smaż 1 minutę.

2. Dodaj kurczaka i smaż 3 minuty, często mieszaj aby obsmażył się z każdej strony, ale nie przyrumienił.

3. Dodaj mango i smaż mieszając około 2 minuty.

4. Dodaj mleko kokosowe, sól do smaku i zagotuj. Dodaj groszek i gotuj jeszcze 1-2 minuty, aby groszek lekko zmiękł, ale nadal był chrupki, nie przegotuj go !

5. Zdejmij naczynie z ognia, dodaj sok z limonki, wymieszaj.

6. Nałóż na talerz porcję ryżu i curry. 

Jeśli chcesz doprawić curry chilli, po nałożeniu porcji dla dziecka pozostałą część w rondlu dopraw chilli i kolendrą i zamieszaj. Gotowe !