Dynia makaronowa, której miąższ przypomina nitki makaronu to hit ostatnich czasów wśród roślinożerców i osób na diecie bezglutenowej. Sama też nie mogę się jej oprzeć i póki jest , korzystam.
Podana z pikantnym sosem pomidorowym smakuje genialnie ! Sam miąższ jest dość mdły w smaku, dlatego sos musi być aromatyczny i ostry.
Dynię piecze się w piekarniku, wcześniej przekrawając ją na pół. Piekarnik należy rozgrzać do 180ºC, dynie pozbawić pestek, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w zależności od wielkości dyni od 30-45 minut. Ja lubię jak miąższ jest lekko al dente, tak jak makaron 🙂 dlatego w trakcie pieczenia sprawdzam widelcem miękkość miąższu i wyjmuję z piekarnika gdy czuję lekki opór pod widelcem.
Można też "makaron" z dyni połączyć z normalnym pszennym spagetti, dzięki temu uzyskamy bardziej sycący posiłek.
Składniki: dla dwóch osób
1 dynia makaronowa (moja 90 dkg) przekrojona wzdłuż na pół i pozbawiona pestek
2-3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2-3 suszone papryczki peperoncino lub inne ostre
2 łyżki czarnych oliwek, najlepiej z oliwy z oliwek ale mogą też być z zalewy, pokrojone na pół
1 łyżka kaparów, można pominąć jeśli ktoś nie lubi
250 g pomidorów ze słoika, ewentualnie z puszki lub świeżych, jeśli jest na nie sezon
oliwa z oliwek
sól
bazylia do dekoracji
1. Piekarnik nastaw na 180ºC, dynię włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, aż zmięknie.
2. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy, dodaj czosnek i papryczki, włącz gaz i podgrzewaj aż czosnek się zeszkli, około 20 sekund.
3. Dodaj pokrojone pomidory i duś aż sos odparuje i zgęstnieje.
4. Dodaj oliwki i kapary, chwilę poduś i posól w zależności od potrzeb. Kapary są słone więc uważaj z solą.
5. Gdy dynia jest upieczona, widelcem wyskrob miąższ i przełóż na talerze.
6. Dodaj sos, skrop z wierzchu oliwą i udekoruj bazylią.
SMACZNEGO !