DSCF0090

 Idealne śniadanie na weekend, kiedy możesz delektować się czasem spędzonym przy stole...

W ten sposób przyrządzone jajka są doskonałe również na lunch lub kolację. Jeśli nie masz chorizo (typowa hiszpańska kiełbasa z dodatkiem papryki) możesz użyć innej dobrej jakości kiełbasy lub kawałek boczku a do warzyw dodać wędzoną paprykę w proszku. Jajka są idealnie przygotowane kiedy białko się zetnie a żółtko jest nadal płynne. Ja moją patelnię wstawiłam na kilka minut do piekarnika pod grill ale jeśli nie masz takiej patelni, którą możesz bezpiecznie zamknąć w piekarniku, użyj pokrywki i trzymaj na maleńkim ogniu aż białko się zetnie. Możesz użyć różnych rodzajów czy kolorów papryki albo dodać świeże chili jeśli lubisz.

 

DSCF0086

 

 

Składniki:

(na 5 porcji)

 

1 duża cebula przekrojona  na pół i w plasterki 

3 spore papryki pokrojone w paski, u mnie 2 czerwone i 1 żółta

puszka pomidorów lub 3 duże świeże obrane ze skórki i pokrojone na cząstki

20 dkg chorizo pokrojone w plasterki o grubości 0,5 cm

5 jajek

pęczek dymki

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć chorizo i smaż aż się zrumieni.

2. Dodaj cebulę, smaż 2 minuty, uważaj by się nie przypaliła

3. Dodaj paprykę, smaż kolejne 5 minut po czym dodaj pomidory.

4. Dopraw solą i pieprzem i duś całość tak długo, aż sok z pomidorów się zredukuje a papryka zmięknie. Pilnuj jednak by nie zrobiła się zbyt miękka.

5. Teraz zrób dołki w sosie i do każdego wbij po jednym jajku, wstaw do piekarnika nastawionego na 140 stopni na kilka minut, aż białko z góry się zetnie. 

6. Gdy jajka są gotowe wyjmij patelnię z piekarnika, jajka oprusz solą i pieprzem i całość posyp posiekaną dymką.

Koniecznie podawaj z grzankami lub bagietką.... Miłego weekendu !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image