DSCF2166

 

Czy wiesz, że pyłek kwiatowy, uważany jest za jeden z najbardziej kompletnych pod względem odżywczym spośród występujących w naturze produktów ?! Zawiera niemal wszystkie składniki, które potrzebne są człowiekowi.

Zanim jednak sięgniesz po produkty pszczele, upewnij się, że nie masz na nie alergii, są bowiem częstym alergenem. 

Według autora książki "Odżywianie dla zdrowia" Paula Pitchforda, która jest dla mnie rodzajem Biblii w dziedzinie odżywiania i bardzo często do niej zaglądam, pisze on o pyłku pszczelim tak:

"Okoła połowa jego białek występuje w postaci wolnych aminokwasów, gotowych do bezpośredniego wykorzystania przez organizm. Wysoki stopień przyswajalności takiego białka znacząco przyczynia się do zaspokojenia potrzeb białkowych. Pyłek zawiera również wiele substancji, które nie zostały jeszcze rozpoznane. Prawdopodobnie to one właśnie sprawiają, że pyłek ma tak zdumiewające właściwości , których nie można wytłumaczyć działaniem znanych składników odżywczych."

Warto wiedzieć, że zebranie 6-gramowej dawki zajmuje pszczole miesiąc, zakładając, że pracuje ona 8 godzin dziennie. Każda kulka pyłku zawiera 2 miliony ziarenek pyłku kwiatowego, a w jednej łyżeczce mieści się 2,5 miliarda ziarenek pyłku ! Zdumiewające !

Mając to na uwadze stosujmy ten odżywczy eliksir z zachowaniem umiaru i szacunku dla ich pracy.

Ten prosty przepis na owsiankę z jabłkami stosuję bardzo często w okresie jesienno-zimowym. Jest bardzo odżywcza, rozgrzewająca i pyszna. Jeśli nie masz czasu kroić jabłek w cząstki możesz zetrzeć je na tarce, będzie szybciej.

 

Składniki: na 1 osobę

4 kopiaste łyżki płatków owsianych
1 jabłko
łyżka plus łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki kurkumy
garść orzechów nerkowca lub innych
pół łyżeczki pyłku kwiatowego
woda

 

WYKONANIE:

1. Płatki zalej wodą, dodaj kurkumę, łyżeczkę oleju kokosowego i gotuj aż zgęstnieje.

2. Jabłka pokrój w cząstki razem ze skórką, na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, ułóż cząstki jabłka, posyp cynamonem i szczyptą soli, obsmaż na złoty kolor a następnie przełóż na drugą stronę i smaż aż się przyrumienią również z drugiej strony.Na koniec polej syropem klonowym i smaż minutę aż syrop zacznie się karmelizować. Odstaw patelnię z ognia.

3. Na miseczkę wyłóż owsiankę, na wierzch poukładaj cząstki jabłka a na patelnię, na której smażyły się jabłka, wrzuć orzechy i chwilkę podgrzewaj.     

4. Wyłóż na jabłka, całość posyp pyłkiem kwiatowym. 

Gotowe 🙂


CAPTCHA Image
Reload Image