DSCF2073

Cudowna jesienna sałatka z egzotyczną nutą śliwki. Kasza gryczana nie musi być nudna.

Już jakiś czas temu nadszedł sezon na dynię. Często gości na moim stole w postaci oczywiście zupy, ale też jako zamiennik spagetti (dynia makaronowa), o czym niebawem w kolejnym wpisie. W dzisiejszym przepisie dynia będzie dodatkiem do sałatki, wcześniej upieczona w piekarniku z dodatkiem przypraw. Są też śliwki, cudowne, fioletowe, słodkie i aromatyczne.

Na poniższy przepis wpadłam zupełnie przypadkiem. Do porannej kaszy jaglanej dusiłam śliwki i pomyślałam sobie, że fajnie byłoby je zastosować w daniu obiadowym, w wersji wytrawnej. Przecież to właśnie teraz jest sezon śliwkowy i  dlatego teraz dobrze jest jeść ich jak najwięcej. I tak oto, dzięki dodaniu przypraw takich jak pieprz cayenne, kumin, cynamon i kurkuma przemieniły się w doskonały dodatek do....kaszy gryczanej 🙂

Do tego wcześniej wspomniana dynia, orzechy laskowe ( też teraz jest sezon na nie !), pestki dyni i nać pietruszki. Wszystko z obłędnym sosem śliwkowo-balsamicznym, pycha !

Sałatka jest nie tylko pyszna ale też bardzo zdrowa i pożywna.

DSCF2062

 

Większość osób wie, że kasza gryczana jest zdrowa, ale może nie każdy wie dlaczego. Gryka jest doskonałym źródłem krzemu i rutyny, witamin B1 i PP, zawiera związki mineralne wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. W medycynie chińskiej kasza gryczana jest uważana za pokarm silnie rozgrzewający, w sam raz na chłodne dni, które już powoli nadchodzą. Niestety proces palenia kaszy zabija 50 procent jej cennych składników, również gotowanie jej w dużej ilości wody a potem odcedzanie na sitku pozbawia ją kolejną partię wartości. Dlatego też nie powinno się gotować kaszy w woreczkach w dużej ilości wody, tylko po przepłukaniu, zalać wodą w proporcji 1 miarka kaszy na 2 miarki wody i na małym ogniu, pod przykryciem gotować aż wchłonie wodę.

Jest dostępna również wersja kaszy gryczanej niepalona, która jest delikatniejsza w smaku, ma delikatny zielony kolor i więcej wartości odżywczych, zatem można użyć również takiej. I jeszcze jedna zaleta kaszy gryczanej. Gryka jest bezglutenowa !

Dynia ( ta w przepisie to hokkaido) to doskonałe źródło beta-karotenu. Im bardziej pomarańczowy kolor miąższu, tym więcej zawiera ona beta-karotenu. Dynia jest źródłem witamin: A,B1,B2,C,PP, składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynia jest bogata w białko, należy do niskokalorycznych a dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w odchudzaniu. Zawiera również pektyny i kwasy organiczne. Dynia jest lekkostrawna, odkwaszająca, moczopędna i żółciopędna. Podaje się ją rekonwalescentom, bowiem pomaga odzyskać siły po chorobie.

Pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego cynku, selenu, magnezu, miedzi i manganu. Pestki dyni w 30-40 procentach składają się z oleju, który zawiera spore ilości fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na podstawie badań stwierdzono, że pestki dyni zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty). Są też uważane za skuteczny środek w walce z pasożytami, dzięki dużej zawartości kukurbitacynów. Do tego celu należy używać nieprzesuszonych świeżych pestek. 

Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny posiadają spore ilości witaminy E, witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych , zwłaszcza jednonienasyconych, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.

Śliwki doskonale wpływają na trawienie, poprawiają apetyt, zapobiegają zaparciom. Tak korzystny wpływ na układ trawienny zawdzięczają dzięki dużej zawartości pektyn. Śliwki mają spore ilości witamny z grupy B i mimo iż nie zawierają dużych ilości witaminy C to dzięki temu iż jednocześnie zawierają witaminę A oraz rzadko występującej w owocach witaminie E, są uznawane za cenne przeciwutleniacze. Szczególne działanie antyoksydacyjne przypisuje się odmianom o ciemnej fioletowej skórce, gdyż to one zawierają polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta bogata w śliwki wpływa antyrakowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Myślę zatem, że nie muszę Was przekonywać o tym, iż taka sałatka to po prostu samo zdrowie....zapraszam więc do kuchni 🙂

 

Składniki :

szklanka suchej kaszy gryczanej/ 2 szklanki wody

1 nieduża dynia hokkaido pokrojona w kostkę 2 cm. Zostawiamy skórkę !

10 śliwek fioletowych, przepołowionych i wypestkowanych

100 g pestek dyni uprażonych na suchej patelni

50 g orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych na grube kawałki

posiekany pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

sól

woda, kilka łyżek

2 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy + 2 łyżki do pieczenia dyni

 

1. Kaszę opłukaj obficie na sitku, zalej wodą i gotuj aż wchłonie wodę i będzie miękka. Nie rozgotuj ! Lepiej gotować ją krócej niż za długo, bo wtedy będzie zbyt brejowata. Jeśli podczas gotowania stwierdzisz, że jest już wystarczająco miękka a woda nadal będzie na dnie garnka, to po prostu odcedź ją na sitku i ostódź.

2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Pokrojoną dynię przełuż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz połową łyczeczki kminu, solą i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj tak by wszystkie kawałki dyni pokryły się oliwą i przyprawami i wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika gdy dynia będzie lekko przyrumieniona i miękka. Odstaw do przestudzenia.

3. Śliwki przekrój na ćwiartki, przełóż do rondelka, dolej kilka łyżek wody i zacznij podgrzewać. Gdy zaczną się gotować zmniejsz ogień, dodaj pozostały kmin, pieprz cayenne, kurkumę i cynamon. Duś przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Mogą się rozpadać, ale nie przejmuj się tym, dzięki temu powstanie wspaniały sos. Odstaw do przestudzenia. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, szczyptę soli i spróbuj. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt kwaśny (to zależy od octu. Ten dobrej jakości jest naturalnie słodki) dodaj trochę syropu z agawy lub innego "słodzika".

4. Do dużej miski przełóż kaszę, dynię, śliwki razem z całym powstałym sosem, pestki dyni, orzechy i natkę pietruszki. Dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj. Dodaj soli do smaku i wymieszaj jeszcze raz. 

Sałatkę najlepiej podawać lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej. 

Na zdrowie !

Moja rada: podczas prażenia brązowa skórka na orzechach pęka i bardzo łatwo ją usunąć. Wystarczy po przestudzeniu orzechów wziąć w garść orzechy i pocierać je w dłoniach tak jakbyśmy chcieli rozgrzać dłonie. Dzięki temu cała skórka się pokruszy i odpadnie. Orzechy będą wyglądały ładniej i nie będą miały goryczki.

 

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image