DSCF1704

 

Super zdrowa, pyszna, łatwa do przyrządzenia i pięknie prezentująca sie na talerzu !!! To moja propozycja na upalne lato....

Cukinia wcale nie musi być poddana obróbce termicznej, doskonale smakuje również na surowo. Jej żółta odmiana bardzo mi się spodobała w wersji na surowo w postaci cienkich plasterków. Całość, wraz z selerem naciowym, zieloną papryką i prażonymi pestkami dyni nadała kaszy jaglanej przyjemnej chrupkości i świeżości. Ważne jest w tym przepisie jedynie to, aby kasza była wystudzona a nawet schłodzona w lodówce, aby warzywa pod wpływem ciepła nie straciły swojej jędrności.

Pestki dyni, nasiona konopi oraz olej z pestek dyni dodatkowo wzbogacą sałatkę o walory zdrowotne.

Długa lista cennych właściwości nasion konopi, sprawia, że bardzo często dodaję ją do różnych potraw, np. owsianki czy sałatek.

A oto kilka najważniejszych :

- są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego (ok. 25%) i posiadają unikatowy w świecie roślin skład proteinowy, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach;

- są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80%), których organizm ludzki nie jest w stanie samoistnie wytworzyć; są jednym z najbogatszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) typu omega 3 oraz zawierają kwas gamma- linolenowy (GLA) typu omega 6.

- zawierają składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, które zapewniają prawidłowy rozwój oraz korzystny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu;

- zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem.

 

 

DSCF1716

 

Składniki: ( dla dwóch osób)

 

1 szklanka ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej

1/2 żółtej cukini pokrojonej w cienkie plasterki

2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki

1 nieduża zielona papryka pokrojona w paski

garść kiełków, u mnie z buraka i słonecznika

pestki dyni uprażone na złoty kolor

łyżka nasion konopi

olej z pestek dyni

sól

 

 

 

DSCF1700

 

1.Przygotuj wszystkie warzywa.

2. Ułóż cukinię naokoło talerza, na środku ułóż kopczyk z kaszy jaglanej, obłóż go paskami papryki i selerem naciowym.

3. Na środku ułóż kiełki.

4. Posyp całość pestkami dyni i nasionami konopi, skrop olejem z pestek dyni i dopraw solą.

Gotowe !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image