Kasza jaglana ze szpinakiem, pomidorkami, oliwkami, natką pietruszki, pestkami dyni i płatkami drożdżowymi

Patki drożdżowe to nieaktywna postać drożdży, w kuchni wegańskiej używane na przykład jako parmezan !

Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Dzięki temu, że są nieaktywne, nie fermentują w naszym układzie pokarmowym za to zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie oraz utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej.

Płatki drożdżowe oprócz zawartości cennych składników odżywczych takich jak: witaminy z grupy B, fosfor, magnez, wapń, chrom, kwas foliowy, błonnik oraz kwas asparaginowy, odznaczają się niską zawartością soli oraz tłuszczów, a także są świetnym zamiennikiem białka występującego w mięsie.

Płatki drożdżowe można dodawać do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.

Ja użyłam płatków do posypania mojej sałatki na ciepło czyli kaszy ze szpinakiem i pomidorkami. 

 

Składniki:

porcja ugotowanej kaszy jaglanej/u mnie 1 filiżanka

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

szczypta kurkumy

1 szklanka świeżych liści szpinaku

6-8 pomidorków koktajlowych

kilka czarnych oliwek 

2 łyżki uprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni

posiekana natka pietruszki

1 łyżka płatków drożdżowych

sól i pieprz 

 

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj zmiażdżony jeden ząbek czosnku, zamieszaj i od razu dodaj szpinak, duś aż zmięknie, dodaj sól i pieprz do smaku, odłóż na talerz.

2. Na tą samą patelnię, na której dusił się szpinak, dodaj łyżkę oliwy, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, pomidorki i oliwki. dodaj sól i pieprz do smaku i duś aż pomidorki pękną i puszczą sok. Odłóż na talerz obok szpinaku.

3. Nadal na tej samej patelni (nie myj jej, chodzi o to aby wszystkie smaki z patelni przeszły do kaszy) podgrzej kaszę dodając pozostałą łyżkę oliwy i szczyptę kurkumy (ze względu na jej właściwości przeciwzapalne dodawaj ją tak często jak to tylko możliwe). Gdy kasza się podgrzeje przełóż ją na talerz obok warzyw.

4. Posyp wszystko pestkami dyni, natką pietruszki i płatkami drożdżowymi. Gotowe!

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image