Kleik ryżowy,congee, z warzywami

9 stycznia 2015
Kategoria:
Komentarze: 0

Kleik ryżowy,congee, z warzywami 

Przepis na to śniadanie przywiozłam z Tajlandii

od razu stał sie hitem w naszym domu, szczególnie w porze zimowej. Congee, dosłownie " woda ryżowa" jest najpopularniejszą potrawą w Chinach. Dzięki długiemu procesowi gotowania nabiera właściwości leczniczych, nawilża, oczyszcza i odżywia organizm. Dzięki zawartości takich przypraw jak imbir i czosnek doskonale rozgrzewa. W Tajlandii można zjeść tą "zupę ryżową" również z kurczakiem lub z krewetkami ale mnie najbardziej smakuje wlasnie ta z warzywami, lekko chrupiącymi i kolorowymi.

 

Skladniki ( dla dwóch osób)

congee:

1 filiżanka ryżu ( najlepiej brązowego)

10 filiżanek wody

Z tej ilości wyjdzie około 1l kleiku więc można go przechowywać w lodówce mając już ugotowany na następny raz 🙂

 

warzywa:

1/4 brokuła

1 marchewka

pół pęczka dymki

2 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

sos sojowy według uznania

2 łyżki oleju roslinnego np. ryżowego

łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni

 

Ryż z wodą gotujemy 4 h na bardzo małym ogniu, sprawdzając czy nie potrzeba dodać wody gdyby kleik zrobił sie zbyt gęsty i zaczął sie przypalać. Od czasu do czasu mieszamy. Z tej ilości składników wyjdzie większa ilośc niż jest potrzebna na jeden posiłek dla dwóch osób, ale  można przechowywać w lodówce kilka dni więc przygotowanie następnego śniadania na bazie congee zabierze tylko kilka minut.

Imbir kroimy w cienkie paseczki a czosnek w plasterki. Brokuła kroimy na drobne cząstki a marchewkę w kostkę. Kawałki muszą być dość drobne gdyż będą sie smażyć tylko 2-3 minuty.

Na rozgrzany olej wrzucamy imbir i czosnek, mieszamy 1 minute, nastepnie dodajemy warzywa i sos sojowy, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do miseczek nakładamy congee, na to warzywa, posiekaną dymkę i posypujemy sezamem. Na stole stawiamy równiez sos sojowy gdyby congee było zbyt mało słone, jednak im mniej tym zdrowiej 🙂


CAPTCHA Image
Reload Image