DSCF2973

Idealna przekąska, deser lub dodatek do tostów, naleśników, wafli, biszkoptów, herbatników a nawet owoców.  Mniamm !

Jeśli nie macie czasu na robienie zbyt skomplikowanych deserów czy pieczenie weźcie w rękę blender i 4 składniki a będziecie mieli gotowy krem czeko-orzecho-daktylowy w 3 minuty ! To jest hit ! Nie zawiera cukru a jest słodki, nie ma czekolady a tak smakuje, w dodatku jest zdrowy. Czy można chcieć czegoś więcej ?

Potrzebujecie do tego:

10 daktyli najlepiej Medjool (są miękkie i łatwo je zmiksować na gładką pastę poza tym smakują jak karmelowe ciągutki)

łyżkę masła orzechowego takiego jak lubicie

kopiastą łyżkę surowego kakao, ale możecie dać więcej jeśli lubicie mocno kakaowe

łyżeczka masła kakaowego, ewentualnie kokosowego, ale wtedy smak i zapach będzie zdominowany przez kokos a nie kakao. Masło musi być płynne więc włóż słoik z masłem czy olejem kokosowym na chwilę do naczynia z gorącą wodą.

szczypta soli

1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki włóż do naczynia blendującego i utrzyj na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać jeszcze trochę wody. Wszystko zależy od miękkości daktyli, te Medjool nie potrzebują dużo wody jednak takie zwykłe o twardszej konsystencji tak. 

Jeśli coś zostanie....przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Mnie się to nie udało....