DSCF1092

Jutro Dzień Dziecka! My rozpoczęliśmy świętowanie już dzisiaj od śniadania. Praca oczywiście wspólna 🙂

Uwielbiam tą porę roku, a maj jest moim ulubionym miesiącem. Nie tylko dlatego, że obchodzę w maju imieniny i dzień matki 🙂 Przede wszystkim to sezon na szparagi, bez, piwonie i jak się okazuje, również truskawki ! Są już wszędzie i cena nie jest taka wysoka więc nie ukrywam, że są u nas w stałym repertuarze.

Owsianka. Wbrew temu z czym prawdopodobnie kojarzy się wielu osobom, czyli szarą breją, odpowiednio przygotowana może być naprawdę pyszna i pięknie prezentować się na talerzu.

Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, jednak nie byłabym sobą gdybym troszkę nie "skomplikowała" sprawy, ale to tylko dlatego, żeby podnieść walory zdrowotne i oczywiście smakowe naszej owsianki.

 

DSCF1089

Składniki: dla 3 osób

10 kopiastych łyżek płatków owsianych ( normalnych, całych, nie błyskawicznych)

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżka kremu kokosowego ( ja kupuję firmy Cosmoveda)

truskawki pokrojone w cząstki, ilość według uznania

łyżka nasion konopi

6 łyżek różnego rodzaju orzechów

szczypta cynamonu

 

Orzechy zalej wodą i pozostaw na noc. Namaczając orzechy pozbywamy ich tzw inhibitorów, dzięki czemu są dla naszego układu trawiennego lżej strawne i organizm może w pełni czerpać z nich cenne składniki nie tracąc dodatkowej energii na wytwarzanie dodatkowych enzymów potrzebnych do strawienia "suchych" orzechów.

 

1. Płatki owsiane zalej wodą, tak aby były całkowicie przykryte plus jeszcze około pół szklanki. Jeśli w trakcie gotowania stwierdzisz, że są zbyt gęste, możesz dolać więcej wody. Gotuj około 5-7 minut.

2. Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, dodaj odsączone z wody orzechy i pomieszaj, dodaj 2 łyżki syropu klonowego i podgrzewaj minutę mieszając, posyp cynamonem. Odstaw.

3. Gdy płatki są gotowe, dodaj do nich łyżeczkę oleju kokosowego, łyżkę kremu kokosowego oraz łyżkę syropu klonowego i wymieszaj.

4. Nałóż owsiankę do miseczek,na wierzch połóż orzechy i truskawki. Posyp nasionami konopi.

Gotowe !

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image