DSCF2598

 

Sezon na szparagi trwa, nie przegapcie go bo jest bardzo krótki a szparagi to bardzo pyszne i proste w przygotowaniu warzywo. W dodatku ma niewiele kalorii.

Nadal spotykam się z opinią, że szparagi są trudne w przygotowaniu, że to wykwintne, skomplikowane w obróbce warzywo. Nic bardziej mylnego ! Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad:

1. Kupuj tylko bardzo świeże, jędrne szparagi. Sprawdź w miejscu ich odcięcia czy nie są suche i popękane, Jeśli tak , nie kupuj.

2. Kwiat czy jak niektórzy mówią główka szparaga powinna być jędrna i zwarta, nie może być porozchylana jak miotła :)

3. Zawsze odłam końcówkę szparaga u nasady i nie żałuj, czasem jest to nawet 1/3 jego długości. Trudno, lepiej zjeść krótsze a dobre niż długie i łykowate.

4. Zielone nie wymagają obierania, białe zawsze.

5. Jeśli gotujesz je w wodzie, nie przegotuj ich, staną się gumowe, ciągnące i łykowate. Gotowane odpowiednio długo powinny łatwo dać się przegryźć, stawiając minimalny opór. W wypadku szparagów mniej znaczy lepiej.

DSCF2595

 

Składniki: dla 3 osób (z dużym apetytem, czyli moja rodzina zawsze gdy podaję makaron)

400 g makaronu tagiatelle 

pęczek białych szparagów

1 szalotka drobno pokrojona

garść posiekanej natki pietruszki

1 papryczka pepperoncino 

2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni

oliwa z oliwek

sól

 

1. W dużym garnku nastaw wodę na makaron i posól ją.

2. Weź pęczek szparagów. Aby odłamać końcówkę w odpowiednim miejscu trzymaj szparaga obiema rękami, naciśnij kciukami na wysokości około 1/3 od nasady i lekko wygnij go tak aby się złamał.  Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, to znaczy, jędrna część zostanie nam w rękach a ta pozbawiona wilgoci i jędrności odpadnie. Proste !

3. Weź obieraczkę do warzyw (chyba, że masz taką do szparagów, ja nie mam) i obierz cienko zaczynając poniżej kwiatu (widać to na zdjęciu) aż do samego końca. Pokrój je na 1,5-2 cm kawałki, kwiaty/główki zostaw w całości.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, około 3-4 łyżki. Dodaj cebulę, peperoncino rozgniecione w palcach (umyj od razu ręce) i podsmaż na małym ogniu około 3 minuty. 

5. Gdy woda w garnku się zagotuje wrzuć makaron i gotuj aż będzie al dente.

6. W czasie gdy makaron się gotuje możesz dodać na patelnię szparagi, sól do smaku i smażyć je na niedużym ogniu często mieszając, około 4-5 minut. W międzyczasie sprawdź, jeśli uznasz, że są już dobre, nie mogą być zbyt miękkie, odstaw patelnię na bok. Czas gotowania szparagów nie jest jednakowy dla wszystkich więc warto jest próbować w trakcie gotowania.

7. Gdy makaron jest już gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię do szparagów, wymieszaj, dodaj natkę pietruszki i posyp orzeszkami. 

Smacznego !

Możesz dodać parmezan, jednak ma on na tyle intensywny smak, że może zdominować smak szparagów, więc ja go nie dodałam.