Makaron z czarnego ryżu z grzybami shitake, imbirem i chili

Ekspresowy przepis na rozgrzewający makaron z nutą azjatycką. 

To naprawdę bardzo szybkie danie. Używam do niego suszonych grzybów shitake ponieważ mają wiecej aromatu, poza tym woda, w której wcześniej musimy je namoczyć, jest bazą do sosu. Grzyby shitake (czyli twardnik japonski) to grzyby, które są bardzo popularne w Chinach, Japonii i Azji Wschodniej. Jest to gatunek grzyba, który ma właściwości lecznicze. Źródła podają, iż obniża poziom cholesterolu, stosowany jest do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia i otyłości. Po więcej informacji na ten temat odsyłam do książki "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pichford.

Ponieważ składniki tego dania takie jak czosnek, imbir i chili mają właściwości silnie rozgrzewające, są doskonałą alternatywą na posiłek w porze zimowej. Makaron z czarnego ryżu jest bezglutenowy, lekkostrawny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Zatem do kuchni zapraszam.....

 

Składniki: 

( na dwie spore porcje)

250 g (opakowanie) makaronu z czarnego ryżu typu noodles

10 suszonych grzybów shitake, zalać wrzątkiem tak aby je woda zakryła, przykryć i odstawić na 15 minut

łyżka świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 czerwone chili, posiekane ( ja usuwam pestki żeby nie było zbyt ostre)

2-3 dymki posiekane

1-2 pomidory ( u mnie ze słoika z własnych przetworów ale mogą być z puszki, a najlepiej świeże w sezonie letnim)

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki słodkiego sosu chili

sos sojowy

 

1. Nastaw w garnku wodę na makaron, posól delikatnie gdyż sos bedzie słony.

2.Grzyby po namoczeniu odcedź i pokrój na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości. Wodę z moczenia zostaw do sosu! 

3. W woku lub głebokiej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć kolejno imbir, czosnek i chili i mieszając smaż przez pół minuty.

4. Teraz wrzuć grzyby, smaż mieszając około minuty.

5. Wrzuć pokrojonego i obranego pomidora. Jeśli używasz takiego z puszki to staraj sie usunąć nadmiar sosu w którym zwykle pływają pomidory w puszce. Chodzi o to, żeby sos nie zrobił sie pomidorowy.

6. Mieszaj często i po kolei dodawaj sos sojowy (na początku nie za dużo, zawsze można dodać jeszcze na końcu gotowania), nastepnie sos chili i duś wszystko przez 1-2 minuty aż pomidory puszczą sok i trochę odparują (jeśli uważasz, że płynu jest za mało to już teraz dodaj trochę wody z grzybów).

7. Dodaj wody w której moczyły się grzyby, ale nie od razu całą. Wyczuj czy odpowiada ci konsystencja, powinna być nieco kremowa, niezbyt rzadka. Gdy sos zabulgocze odstaw naczynie na bok.

8. Wrzuć makaron do wrzątku i gotuj tak długo jak podano na opakowaniu, u mnie 3 minuty. Ja gotuje go lekko al dente.

9. Przełuż makaron do woka, wymieszaj dobrze z sosem, nałóż na talerze i posyp dymką. Można również posypać danie sezamem.

Taaa dam !!! Gotowe !

 

 

 

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image