makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

Doskonały przepis na makaron. Bakłażan dodany osobno a nie w sosie jest moim pomysłem, który swietnie się sprawdził.

Bakłażan jest jednym z moich ulubionych warzyw, wykorzystuję go na wiele sposobów a jego ogromną zaletą jest to, że można go kupić przez cały rok. Inspiracją do tego przepisu jest klasyczny sycylijski przepis na pastę alla Norma. Lata temu nauczył mnie go robić nasz przyjaciel z Rzymu Marco. Na wstępie zaznaczył, że nie bedzie to lekkie danie. Zdziwiło mnie to gdy popatrzyłam na składniki: bakłażan, czosnek, pomidory no i oczywiscie makaron, wtedy były to grubsze od penne rurki czyli rigatoni. Nic z tych składników nie zapowiadało, że bedzie to ciężkie danie. Do czasu. Marco pokroił bakłażana na słupki grubości 1cm i długości 3 cm, na patelnię wlał ogromną ilość oliwy i.....wtedy zrozumiałam co miał na myśli mówiąc, że to nie bedzie lekkie danie 🙂 Bakłażan jest jak gąbka i smażąc go na oliwie wchłania jej ogromne ilości. Nie można dać jej mało bo bakłażan będzie suchy i niesmaczny. Spotkałam sie juz z wersją tego przepisu gdzie bakłażana dodaje sie surowego do sosu pomidorowego i w ten sposób go gotuje, niestety tak przyrządzony nigdy nie osiągnie tego kremowego, karmelowego smaku.

Znacznie lżejszą alternatywą jest grilowanie cienkich plasterków bakłażana na grilowej patelni z rowkami. Wtedy plastry smarujemy oliwą z każdej strony, solimy i  dzieki temu unikamy nadmiernej ilosci tłuszczu, a smak, zapewniam, jest doskonały.

 

 

Składniki: dla 4 osób 

 

500 gr makaronu rigatoni

1 średni bakłażan pokrojony w plasterki o grubości pół cm

2-3 ząbki czosnku drobno posiekane

500 gr pomidorów ze słoika lub z puszki

łyżka mascarpone

oliwa z oliwek

sól i pieprz

natka pietruszki lub świeża bazylia drobno posiekane

 

1. Plastry bakłażana posmaruj oliwą z obu stron, posól i griluj na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu odłuż na ręcznik papierowy. Przykryj folią aluminiową żeby trzymały ciepło.

2. W czasie gdy griluje sie bakłażan, wlej na patelnię  2-3 łyżki oliwy, dodaj czosnek, włącz gaz i podsmaż czosnek przez 20 sekund.

3. Dodaj pomidory, sól i gotuj aż pomidory sie rozpadną a sos zredukuje.

4. W czasie gdy sos się gotuje a bakłażan jest już gotowy ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

5. Połącz ugotowany sos z łyżką mascarpone, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane zioła zostawiajac troche do dekoracji.

6. Ugotowany makaron przełóż  do sosu, dobrze wymieszaj, nałóż porcje na talerze, udekoruj bakłażanem i pozostałą natką lub bazylią.

Smacznego !!!!

 


CAPTCHA Image
Reload Image