Najlepsza kasza jaglana z truskawkami.

27 maja 2015
Kategoria:
Komentarze: 0

DSCF1050

Wasze dzieci pokochają takie śniadanie a Wy będziecie mieli pewność, że nie złapią tak łatwo infekcji. 

Zalety kaszy jaglanej są już chyba wszystkim  znane, ale przypomnę tylko, że doskonale odśluzowuje organizm i odkwasza. Z dodatkiem kurkumy, której obecności, zapewniam Was, dzieci nie wyczują w smaku tego dania, jest fantastycznym przeciwzapalnym lekarstwem i doskonałą wersją śniadania, również dla dorosłych. Jeśli złapie Was przeziębienie, katar, mokry kaszel koniecznie wprowadźcie do swojego jadłospisu polączenie kaszy jaglanej z kurkumą. Może to być takie właśnie śniadanie, ale również zupa czy warzywne danie jednogarnkowe z dodatkiem kaszy. Chodzi tylko o to aby każdą z tych potraw rozpocząć od dodania na rozgrzany olej, najlepiej kokosowy lub inny roślinny, około 1/4 - 1/2 łyżeczki kurkumy. Potem już w zależności od tego co chcecie ugotować dodajecie inne przyprawy czy warzywa. Pamiętajcie tylko, że przed wrzuceniem kaszy do zupy czy innej potrawy dobrze jest ją przelać wrzątkiem na sitku, dzięki temu pozbędzie się goryczki.

Gwarantuję, że 2-3 dni z kaszą jaglaną i kurkumą 3 razy dziennie wyleczy przeziębienie. Oczywiście na ten czas trzeba odstawić lody, owoce południowe czy zimne napoje, bo jak wiadomo te jeszcze bardziej zaflegmiają organizm i katar tylko się nasili.

Wracając do naszego śniadania. Dzięki dodaniu syropu klonowego i kremu kokosowego kasza nabiera słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Krem kokosowy kupiłam gotowy w słoiczku, ale jeśli nie możecie takiego znaleźć sprawdzi się również świeże masło dobrej jakości. Dodajemy go na koniec kiedy kaszę już zdejmiemy z ognia, chodzi o to żeby się tylko roztopił i utworzył tą kremową konsystencję.

Truskawki można zastąpić innymi owocami w zależności od sezonu, ja często w porze zimowej miksuję maliny z ogrodu mojej mamy, które mrożę późnym latem i lekko podgrzewam z odrobiną ksylitolu lub innego dosładzacza. 

Zatem do dzieła !

 

 

      Składniki: dla 3 osób

200 g słodkiej kaszy jaglanej (może też być zwykła)

łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

1-2 łyżki kremu kokosowego (ja użyłam firmy Cosmoveda, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet)

2-3 łyżki syropu klonowego

truskawki pokrojone w plasterki

 

Pamiętaj !

Kasza Jaglana słodka jest bardziej kleista od tej zwykłej dlatego doskonale nadaje się do tego przepisu. W żadnym wypadku nie polecam jej do sałatek !

1. Kaszę opłukaj na sitku wrzątkiem i odstaw.

2. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i dodaj kurkumę, pomieszaj przez kilkanaście sekund. Dodaj opłukaną kaszę i zalej wrzątkiem, na 2 cm nad kaszę. Od tego momentu nie mieszaj kaszy, przykryj tylko pokrywką, a gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj aż kasza wchłonie prawie całą wodę.

3. W czasie gdy gotuje się kasza, przygotuj truskawki.

4. Gdy kasza jest już gotowa, wyłącz gaz, dodaj syrop klonowy, zostawiając część do polania kaszy już na talerzu. Ilość dowolna, według gustu. Dodaj również krem kokosowy i wszystko wymieszaj.

5. Rozłóż kaszę do miseczek, dodaj truskawki i polej pozostałym syropem klonowym. Możesz również posypać kaszę wiórkami kremu kokosowego ( po wyjęciu z lodówki jest bardzo twardy więc łatwo je zrobić) , tak jak ja to zrobiłam z porcją dla mojego synka 🙂

I gotowe !

DSCF1059

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image