burgery z czarnej fasoli i quinoa

 

Czy próbowaliście już wegetariańskiego burgera ? Brzmi nieco dziwnie, ale choć raz w życiu warto spróbować.

Dla wegetarian i wegan bezmięsny burger to klasyka, a bogactwo pomysłów co do składników, sprawia, że choćby z czystej ciekawości "vegeburgery" cieszą się coraz większą popularnością również wsród mięsożerców. Bądźmy szczerzy. Takie burgery w smaku niczym nie przypominają tych z wołowiny i nie należy ich traktować jako zamiennika. Można go podać w klasyczny sposób w bułce, z sałatą, pomidorem, cebulą i sosami i rzeczywiście z wyglądu do złudzenia bedzie przypominał "oryginał", jednak podany na talerzu w towarzystwie warzyw, pikli i różnego rodzaju samodzielnie wykonanych sosów bedzie lepiej smakował i nabierze własnej wegetariańskiej "osobowości". Dodatkową ich zaletą jest to, że pieczemy je w piekarniku bez tłuszczu, dzięki czemu są zdrowsze.

Przygotowanie takich burgerów jest bardzo proste, jednak wymaga pewnych wcześniejszych przygotowań takich jak, namoczenie i ugotowanie fasoli, upieczenie batata czy ugotowanie komosy ryżowej. Niech Cię to jednak nie zniechęca bo dalsze przygotowania są błyskawiczne i po 30 minutach pyszne burgery są gotowe.

 

Składniki: ( w zależności od wielkości na 5-8 burgerów)

75 g ugotowanej czarnej fasoli

120 g/ 1 filiżanka ugotowanej komosy ryżowej, u mnie trójkolorowej, ale może być tylko biała, czerwona czy czarna

100 g pure z batata

1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach

1 cebula drobno posiekana

2 zmiażdżone ząbki czosnku 

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki bułki tartej

sól i świeżo mielony pieprz

 

do podania:

pomidor

czerwona cebula

liście sałaty

kiełki np. rzodkiewki

 

1. Batata umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz aż będzie miękki, czyli około 30 minut. Najlepiej sprawdź patyczkiem do szaszłyków. Po upieczeniu, gdy przestygnie obierz go i rozgnieć widelcem. 

Uwaga: bataty z reguły są dość spore, możesz więc go przekroić i upiec tylko tyle ile jest potrzebne do tego przepisu, czyli 100 g.

2. Quinoę ugotuj w wodzie w proporcji 1 miarka Quinoa na 2 miarki wody ze szczyptą soli. Na potrzebną ilośc do burgerów to bedzie około pół filiżanki suchej quinoa. Przestudź.

3. Fasolę ugotuj do miękkości lub użyj  fasoli z puszki.

4. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy przez kilka minut, nastepnie dodaj czosnek i duś jeszcze przez minutę. Dodaj fasolę i rozgnieć lekko widelcem, wymieszaj smażąc przez chwilę.Odstaw.

5. W misce wymieszaj razem wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodaj jeszcze bułki tartej, jeśli jest zbyt sucha dodaj jeszcze rozgniecionej fasoli.

6. Formuj burgery i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20-25 minut, sprawdzając i obracając je na drugą stronę po 15 minutach. 

Podawaj według mojego pomysłu lub tak jak lubisz. Możesz również dodać swój ulubiony ketchup, domowej roboty majonez lub dip jogurtowy. Świetnie komponuje się również z plasterkami awokado.

smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CAPTCHA Image
Reload Image