DSCF2457

 

Granola to Must-have w każdym domu, jest świetnym dodatkiem do mleka czy jogurtu z owocami. Dla mnie to często przekąska sama w sobie, zamiast słodyczy.

Zawsze warto mieć pod ręką słoik domowej granoli. Kojarzona ze śniadaniem może być również dodatkiem do lodów, budyniów czy innych deserów, ja często pakuję ją dziecku do szkoły wraz z owocami jako małą, pożywną przekąskę.

Przepisów na granolę jest chyba z tysiąc i szczerze mówiąc mnie nigdy każda następna nie wychodzi tak samo jak poprzednia. I to jest super w granoli ! Dzięki temu nigdy się nie nudzi i każdy może ją skomponować według własnych upodobań smakowych czy zaleceń dietetycznych. Można ją "nafaszerować" sporą ilością zdrowych dodatków, składnikami nazywanymi super foods ze względu na ich walory odżywcze i prozdrowotne. Można oczywiście kupić gotową granolę i półki sklepowe uginają się pod ciężarem sporej oferty różnego rodzaju granoli, jednak jeśli choć raz zrobicie własną zapewniam, że już nigdy nie sięgniecie po tą sklepową. Ich składniki bywają zresztą bardzo wątpliwej jakości, nie mówiąc już o dodatkach typu orzechy, których trzeba szukać przy pomocy lupy gdyż są dodawane w tak znikomej ilości. W domu możecie zrobić taką jak lubicie a przygotowanie granoli to pestka i zajmuje niespełna 20-30 minut.

Aby zrobić doskonałą granolę potrzebujemy 3 rodzaje produktów:

I. Płatki, ziarna, pestki, orzechy

  • płatki wszelkiego rodzaju: owsiane, gryczane, jaglane, ryżowe, z quinoa, pszenne, żytnie itd.
  • wszelkiego rodzaju ziarna ekspandowane czyli popularnie nazywane dmuchanym
  • pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam
  • orzechy wszelkiego rodzaju i migdały. Te trzeba wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.

II. Owoce suszone składniki tej grupy dodajemy do granoli już po upieczeniu.

  • rodzynki
  • figi
  • daktyle
  • żurawina
  • jagody goji
  • morele
  • wiśnie
  • mango
  • banany

III. Olej kokosowy, słodki składnik oraz przyprawy.

Olej kokosowy nie jest jedynym tłuszczem, który można użyć do zrobienia granoli, jednak jest najbardziej popularnym ze względu na swoje walory zdrowotne oraz smakowe. Jeśli przeszkadza ci jego kokosowy aromat możesz użyć tego bezzapachowego, rafinowanego, jednocześnie niestety pozbawionego tych wszystkich cudownych walorów zdrowotnych, które posiada olej virgin.

Słodki składnik czyli to co sklei ziarenka , nada im kojącej słodyczy i karmelowego posmaku. Ja zwykle mieszam syrop klonowy z miodem lub syropem daktylowym, ale można użyć tylko jednego składnika np. miodu. Do ostatniej granoli wcisnęłam również sok z jednej pomarańczy i sprawdził się doskonale. Nie chciałam by granola była zbyt słodka ale musiałam mieć na tyle dużo płynnej mieszanki aby pokryła wszystkie suche składniki i sok z pomarańczy sprawdził się na medal. Granola nie spiekła się w typowe grudki bo do tego potrzeba naprawdę dużo słodkiego składnika, ale wszystkie ziarenka upiekły się na chrupko.

Kolejny składnik granoli to przyprawy. Ja wrzucam je do roztopionego oleju kokosowego wraz z słodkim składnikiem i mieszam. Najczęściej dodaję surowe kakao, wanilię, cynamon i startą skórkę z pomarańczy, ale równie dobrze sprawdzi się sproszkowany imbir, kardamon a nawet szczypta chili.

Moja Granola:

I grupa składników:

500 g bezglutenowych płatków owsianych

filiżanka ekspandowanego prosa

3 łyżki ziaren siemienia lnianego

pół filiżanki pestek dyni

2 filiżanki mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce) i migdałów, posiekanych

 

II grupa składników:

10 sporych miękkich fig suszonych, pokrojonych w kostkę

 

III grupa składników:

5 sporych łyżek oleju kokosowego

sok z jednej pomarańczy

5 łyżek syropu klonowego

2 łyżki syropu z daktyli

2 łyżki surowego kakao w proszku

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

 

1. Składniki grupy I wymieszaj w sporej misce.

2. Składniki grupy III umieść w małym rondelku i podgrzej aby olej się rozpuścił a składniki połączyły.

3. Połącz składniki grupy I i III a następnie wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C, nastawionego na termoobieg.

4. Mieszaj co 2 minuty, uważaj by się nie przypaliło i piecz około 15 minut aż granola zrobi się sypka,nie może być wilgotna.

5. Wyjmij z piekarnika gdy jest gotowa, odstaw do ostudzenia a następnie dodaj pokrojone figi i wymieszaj. 

Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub innym pojemniku. Smacznego !

 


CAPTCHA Image
Reload Image