dscf3071

Jesienne smaki. Po pomidorze zostało już tylko wspomnienie, ewentualnie przecier w słoiku.

Nie ma jednak powodu do smutku bo jesień obfituje w wiele wspaniałych sezonowych produktów. Pieczarka może do nich nie należy, jest dostępna przez cały rok, jednak to, czym została nafaszerowana w poniższym przepisie, zdecydowanie przypomina jesień. Prawdziwki, bo o nich tu mowa, to bardzo szlachetny w smaku  grzyb, świetnie wzbogaca smak wielu polskich tradycyjnych potraw.

Często spotykałam się z opinią, że grzyby są ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych, że składają się z głównie z wody i właściwie to oprócz smaku nie ma w nich nic dobrego. Zajrzałam jednak do internetu i tu niespodzianka ! 

"Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody, od 80 do 90 %. Jednak sucha masa składa się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się grzyby "leśnym mięsem". W skład wspomnianych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To pozwala zaliczyć grzyby do bardzo ważnych produktów żywnościowych. Badacze spierają się, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie strawić białko grzybów. Według niektórych, najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych"

Ha ! mamy zatem pieczarkę i prawdziwka w najlepszym możliwym duecie, a w towarzystwie kaszy jaglanej nabierze dodatkowych wartości odżywczych.

Przepis jest naprawdę bardzo prosty a smakuje wyśmienicie !

 

dscf3056

 

Składniki:

4 duże pieczarki, najlepiej portobello, ale mogą być zwykłe 

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 mały por, tylko część biała i jasno-zielona, pokrojony wzdłuż na 4 części i w plasterki

1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kosteczkę

1 pepperoncino, rozgniecione w palcach (od razu trzeba umyć ręce! i nie wkładać ich do oka) 

1 mała cebula czerwona pokrojona w kosteczkę

1-2 świeże lub mrożone prawdziwki pokrojone w paski

garść groszku mrożonego

natka pietruszki drobno posiekana

2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na złoty kolor na suchej patelni (można zastąpić włoskimi, trzeba je tylko drobno posiekać)

sól i pieprz 

4 łyżki oliwy z oliwek

Starty parmezan, około 3-4 łyżki

 

1. Pieczarki czyścimy, najlepiej ręcznikiem papierowym a nie pod wodą. Odrywamy nóżkę, do środka sypiemy szczyptę soli i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem na około 10 minut.

2. W czasie gdy pieczarka się piecze wlewamy na patelnię oliwę, dodajemy seler naciowy, cebulę, pepperoncino, pora i smażymy 2-3 minuty tak aby wszystko nieco zmiękło.

3. Dodajemy grzyby. Tych mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać jeśli kupiliście je w formie krojonej, jeśli w całości, należy wcześniej rozmrozić i pokroić. Smażymy 2 minuty.

4. Dodajemy groszek, mieszamy a następnie dodajemy kaszę jaglaną i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze minutę.

5. Odstawiamy patelnię z ognia, dodajemy orzeszki, kilka można zostawić do dekoracji, dodajemy większość parmezanu, zostawiając trochę do posypania na wierzchu. Dodajemy natkę pietruszki, trochę również możemy zostawić do dekoracji. Wszystko mieszamy.

6. Po upieczeniu pieczarki nadziewamy farszem, posypujemy pozostałym parmezanem i wkładamy do piekarnika na 5 minut, w ostatniej minucie pieczenia można włączyć grill od góry aby parmezan ładnie się przyrumienił.

7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałą natką pietruszki, orzeszkami pinii i ewentualnie skrapiamy oliwą. Świetnie będzie się komponowało z zieloną sałatą z winegretem.

Smacznego !

Ważne aby kasza była ugotowana na sypko ! Można oczywiście użyć innej kaszy, na przykład jęczmiennej, gryczana też świetnie się sprawdzi... a nawet ryż.