kasza jaglana z pieczonymi warzywami i sosem z tahiny

 

Eksplozja kolorów, bomba witaminowa i torpeda smakowa. Tak pokrótce opisałabym tę potrawę. 

Warzywa wystarczy upiec w piekarniku a następnie podać w towarzystwie kaszy jaglanej z genialnym sosem z tahiny. Zamiast kaszy można użyć czarnego ryżu bądź komosy ryżowej, ale można również podać je oddzielnie jako dodatek do ryby czy mięsa. Jeśli chodzi o wybór warzyw, to zasada jest jedna. Pełna dowolność ! Ja akurat takie miałam pod ręką, ale równie dobrze sprawdził by się batat, cukinia, czerwona kapusta, fenkuł, marchew czy bulwa selera. 

Kasza jaglana jest lekkostrawna, bogata w krzem i zasadotwórcza, podana w towarzystwie tych pięknych sezonowych warzyw to samo zdrowie na talerzu.

kasza jaglana z pieczonymi warzywami i sosem z tahiny

Składniki:

1 czerwona papryka

2 czerwone cebule średniej wielkości

1 średni burak

połowa dyni hokkaido

korzeń pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

kiełki różnego rodzaju lub posiekana natka pietruszki

ugotowana kasza jaglana

 

sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka płynnego miodu

1/4 szklanki tahiny

1/3 szklanki wody

szczypta soli

 

Wykonanie:

1. Warzywa pokrój w cząstki podobnej wielkości, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20-30 minut. Przemieszaj podczas pieczenia aby równo się zrumieniły.

2. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.

3. Gdy warzywa są już upieczone, nałóż do miseczki porcję kaszy, na kaszy połóż porcję warzyw, polej sosem i udekoruj kiełkami.

Gotowe!

 


CAPTCHA Image
Reload Image