Płatki owsiane i jaglane z granatem i migdałami

30 stycznia 2015
Kategoria:
Komentarze: 0

płatki owsiane i jaglane z granatem i migdałami

Jeśli jeszcze nie polubiliście owsianki gotowanej na wodzie radzę spróbować jej w tej wersji.W połączeniu z płatkami jaglanymi, migdałami i granatem, nie tylko zyskała na smaku ale przede wszystkim na wartości. O zaletach prosa nie będę już wspominać bo myślę, że większość z Was zna już królową kasz i jej właściwości zdrowotne, chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę na jeden mały detal. Do mojej owsianko-jaglanki dodałam migdały, które namoczyłam na noc. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego z tych wszystkich nasion, pestek, orzechów, które trzymacie w pojemnikach w szafce kuchennej nie wyrastają rośliny ? Mądra natura "wyposażyła" je w inhibitory enzymów. Są to związki, które hamują działanie enzymów w ziarnie,dzięki czemu mogą przetrwać niedogodne warunki. Dopiero przy odpowiedniej wilgotności i temperaturze inhibitory tracą swoją moc a enzymy zostają uaktywnione. Zatem gdy jemy nasze migdały czy inne nasiona w tej suchej, nieaktywnej postaci tym samym zjadamy inhibitor, który uniemożliwia kiełkowanie. Oznacza to, że nasz układ trawienny aby strawić takiego suchego migdała musi wykonać dodatkowy wysiłek angażując swoje własne enzymy. Okazuje sie jednak, że poprzez namoczenie pozbywamy sie tych szkodliwych dla naszego organizmu związków. Stymulując  proces kiełkowania, uwalniamy nieprawdopodobną życiodajną moc, to tak jakbyśmy zjadali migdał z całym jego potencjałem dawania nowego życia. Czyż to nie wspaniałe !!!!

 

Składniki:

(na dwie porcje)

 

4 łyżki płatków owsianych

2 łyżki płatków jaglanych

woda (w zależności jaką lubisz konsystencję, u mnie 3/4 szkl)

szczypta kurkumy

szczypta soli

1 łyżka syropu klonowego ( można pominąć)

garść migdałów obranych i namoczonych na noc

1 owoc granatu

 

1. Zalej płatki wodą, dodaj szczyptę soli i kurkumy. Gotuj kilka minut. Jeśli według Ciebie jest zbyt gęsta, dodaj wody. 

2. Do ugotowanych płatków dodaj syrop klonowy, wymieszaj. 

3. Przełuż owsiankę do miseczki, dodaj migdały i wyciśnij sok i pestki z garnata.

 


CAPTCHA Image
Reload Image