DSCF0126

 

Tylko 4 składniki i kilka podstawowych przypraw. Odpowiednio podane mogą być elegancką przystawką lub daniem lunchowym.

Najczęściej proste rzeczy są najlepsze. Jest tylko jeden warunek. Muszą być doskonałej jakości. W tym przepisie jest to szczególnie ważne. 

Awokado musi być dojrzałe i mieć konsystencję masła, bez ciemnych plamek czy włókien. Pomidor też musi być dojrzały, mieć smak i miąższ, w żadnym wypadku nie może być wodnisty czy kwaśny.

Łososia podaję na surowo, żeby poprzez obróbkę termiczną, nie zniszczyć jego cennych wartości odżywczych. Wcześniej kroję go w drobną kostkę i obficie skrapiam sokiem z limonki. Dzieki temu mięso się "ugotuje" w kwasie z soku limonki. Ryba nieco zmieni kolor, widać to na zdjęciu, takie jaśniejsze kawałki ryby, lekko białawe. 

Sposób podania nie musi być taki jaki ja proponuję. Można wszystkie składniki wymieszać i podać w eleganckim kieliszku do Martini lub szklance do whiski. Ja jednak wybrałam ten sposób, żeby pokazać wszystkie składniki w ich czystej, prostej postaci.

 

Składniki:

(dla 2 osób) 

1 filiżanka ugotowanej quinoa, kolor dowolny, ja użyłam 3 kolorowej

1 pomidor

1 awokado

20 dkg polędwicy z łososia

sok z jednej limonki

sok z połówki cytryny

oliwa z oliwek

kilka listków mięty do przybrania

sól i pieprz

 

 

1. Łososia pokrój w kostkę około 5-7 mm, dodaj sok z limonki, posól i popieprz do smaku. Odstaw na 15-20 minut.

2. Gdy łosoś sie maceruje, pokrój pomidora w kostkę, dodaj łyżkę oliwy i sól do smaku.

3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż do naczynia. Skrop sokiem z połówki cytryny, posól do smaku i rozgnieć miąższ widelcem, ale nie na gładką masę, konsystencja powinna być grudkowata.

Teraz zdecyduj czy podasz danie w taki sposób jak na zdjęciu czy w kieliszku. Jeśli tak jak ja podasz je w postaci warstw, potrzebujesz do tego obręcz ze stali nierdzewnej. Kładziesz ją na środku naczynia na którym bedziesz podawać danie i nakładasz warstwy zaczynając od quinoa, nastepnie pomidor, awokado i na koniec łosoś. Teraz dodaj listek mięty na wierzch i danie gotowe. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Łososia możesz przygotować kilka godzin wcześniej i do czasu podania trzymać w lodówce, jednak pomidor i awokado muszą być przygotowane tuż przed podaniem.

Jeśli zdecydujesz się podać danie w kieliszku również możesz ułożyć składniki warstwami lub wymieszać delikatnie wszystko razem i przełożyć do kieliszka.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

Comments (1):


CAPTCHA Image
Reload Image