DSCF2527

 

Tortille to świetny pomysł na wspólne biesiadowanie. Przygotowujesz wszystkie dodatki, stawiasz na stole i każdy sam komponuje swoją tortillę tak jak lubi.

W ten kukurydziany placek możesz zawinąć mnóstwo różnych produktów. Przekonałam się o tym będąc w Meksyku. Podaje się tam tortillę na kilkanaście sposobów, jednak ta najbardziej klasyczna to mielone mięso, fasola, guacamole i ostra salsa. Bardzo często zanim napełni się placek dodatkami, gdy jeszcze podgrzewa się go na gorącej blasze, nakłada się starty żółty ser, który pod wpływem gorąca szybko się roztapia tworząc doskonałą bazę dla całej reszty.

Moja wersja tortilli jest dość skromna jeśli chodzi o ilość składników, jednak smakuje naprawdę wyśmienicie. Wykorzystałam resztki kurczaka z poprzedniego dnia dzięki temu przygotowania trwały zaledwie kilka minut, czyli tak jak lubię najbardziej. 

Nie ograniczaj się jednak do podanych przeze mnie dodatków, poeksperymentuj z innymi, spróbuj też zetrzeć trochę sera na tortillę gdy jest jeszcze na patelni i poczekaj aż ser się roztopi a dopiero wtedy nakładaj inne składniki. 

Zanim przejdę do przepisu dodam tylko, że tortilla jest świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej. 

 

Składniki: dla około 2-4 osób w zależności od apetytu :)

8 tortilli o średnicy 12 cm

pieczona pierś kurczaka pokrojona w paski ( doskonale sprawdzi się mięso z innej części kurczaka)

1 awokado pokrojone w paski

papryka marynowana w oliwie pokrojona w paski ( przepis na blogu niebawem), można użyć takiej z octu lub świeżej

1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki 

kilka liści sałaty rzymskiej lub innej pokrojonej w paski

10 pomidorków koktajlowych

1 świeże chili (usuń pestki jeśli nie chcesz zbyt ostrej salsy)

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć mięso kurczaka aby się zrumieniło i podgrzało. Przełóż na półmisek.

2. Pomidorki wraz z chili i szczyptą soli zmiksuj w blenderze i przełóż do miseczki a warzywa pokrój i poukładaj na półmisku.

3. Tortille podgrzej z obu stron na suchej patelni i przełóż do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką, przykryj aby nie wystygły.

4. Podaj wszystko na stół i zacznij zawijać tortille nakładając wszystkiego tyle ile chcesz. Miłego biesiadowania w meksykańskim stylu ! 

DSCF2528